“Νούς υγιής εν σώματι υγιεί”

Τεχνικές χαλάρωσης

Η τεχνικές χαλάρωσης δεν είναι τίποτα άλλο από διάφορες μεθόδους που σκοπό έχουν να μας βοηθήσουν να επαναφέρουμε το σώμα και τον νου μας σε μια κατάσταση ηρεμίας, δηλαδή ξεκούρασης.

Όταν κάποιος βρίσκεται σε ένταση, πολλές φορές αναστατώνεται εύκολα από ασήμαντα γεγονότα που συμβαίνουν, είτε στον εργασιακό του χώρο, είτε στις προσωπικές του σχέσεις, είτε από καταστάσεις που συμβαίνουν γύρω του. Αυτό το γεγονός της έντασης μένοντας για πολύ καιρό δημιουργεί ένα φαύλο κύκλο που με τον καιρό όλο ένα και αυξάνει, ώσπου να καταλήξει είτε σε κάποια σωματική πάθηση, είτε σε κατάπτωση του νου. Ας έχουμε υπόψη μας ότι η ένταση μαζεύει ένταση και η ηρεμία δημιουργεί περισσότερη ηρεμία. Τα κύτταρα μας έχουν μνήμη και ότι καταγράφεται αυτό και μας επιστρέφει, έτσι όλο το νευρικό μας σύστημα όταν είμαστε σε ένταση δίνει σήματα που μπλοκάρουν το σώμα και το νου μας, με αποτέλεσμα οι μύες μας να γίνονται άκαμπτοι και ο νους μας να βρίσκεται σε σύγχυση.

Η τεχνική της χαλάρωσης είναι μια τέχνη που οποιοσδήποτε μπορεί να μάθει αν το θέλει, αρκεί να αφιερώσει τον απαιτούμενο χρόνο για την πρακτική της εξάσκηση. Το να χαλαρώνει κάποιος τον βοήθα να γλυτώσει από πάρα πολλές δυσλειτουργίες τόσο σωματικές όπως για παράδειγμα, οι πονοκέφαλοι, η υπέρταση, οι μυϊκές κράμπες, οι πόνοι στη μέση κ.α. όσο και σε ψυχικά επίπεδα που δημιουργούνται διάφορων τύποι άγχους και νευρολογικών προβλημάτων. Δέκα πέντε έως τριάντα λεπτά χαλάρωσης ξεκουράζουν περισσότερο από τρεις ώρες ύπνου. Παρατηρήστε ότι η τελευταία σκέψη την ώρα που σας παίρνει ο ύπνος είναι η πρώτη πρωινή σας. Αυτό σημαίνει ότι το να κοιμάται κάποιος με χαλαρωτική διαδικασία δίνει περισσότερες πιθανότητες να είναι το πρωί πιο ξεκούραστος από κάποιον που δεν χαλαρώνει.

Στις τεχνικές χαλάρωσης όπως και στις Αναπνευστικές ασκήσεις, συμπεριλαμβάνονται, αυτογνωσιακή εργασία, ψυχοθεραπευτική προσέγγιση, εξισορρόπηση ενεργειακών κέντρων (τσάκρα), κ.α. Δεν δίνονται σε αυτό το άρθρο τεχνικές χαλάρωσης διότι θεωρώ ότι χρειάζεται να έρθουμε πρώτα σε επαφή με κάποιον που γνωρίζει αυτές τις τεχνικές και να μας καθοδηγήσει βάσει του προβλήματος που αντιμετωπίζουμε.

Γενικά θα αναφέρω ότι εάν κάνουμε μόνοι μας τεχνικές χαλάρωσης ή αναπνευστικές ασκήσεις, καλό είναι να μην ζοριζόμαστε ούτε να πιέζουμε τον εαυτό μας υπερβολικά. Άλλωστε όλες αυτές οι τεχνικές σκοπό έχουν να μας αναζωογονήσουν. Στο κεφάλαιο αναπνευστικές ασκήσεις δίνετε μια τεχνική αναπνοής που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για χαλαρωτική διαδικασία κάνοντας την μια φορά για πέντε λεπτά το βράδυ ξαπλωμένοι μέχρι να το συνηθίσουμε και μετά να αυξήσουμε το χρόνο και να μπορούμε να το επαναλάβουμε και σε καθιστή στάση κατά τη διάρκεια της μέρας.