“Νούς υγιής εν σώματι υγιεί”

Αναπνευστικές ασκήσεις

Ο λόγος που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν προχωρούν και πολύ στη ζωή είναι ότι παρακάμπτουν την ευκαιρία και σφίγγουν το χέρι στην αναβολή. Η αναβολή είναι ο τάφος που μέσα του θάβεται η ευκαιρία. Τζων Μέισον.

Αν παρατηρήσουμε θα δούμε ότι η αναπνοή μας είναι περιορισμένη, κανένας δεν αναπνέει σε επάρκεια, όλοι οι σχεδόν όλοι έχουν ρηχή αναπνοή. Aυτό οδηγεί αναπόφευκτα σε έλλειψη οξυγόνου που τόσο πολύ είναι αναγκαίο στον ανθρώπινο οργανισμό. Ένας άνθρωπος που έχει ανάγκη από δύναμη, συγκρατεί την αναπνοή του για να σήκωσει ένα βάρος, παρατηρείστε αυτό, δοκιμάστε να σηκώσετε κάτι βαρύ και θα δείτε αυτόματα ότι κρατάτε την αναπνοή σας, αν αντιπαραβάλουμε αυτό το παράδειγμα με το ότι δεν αναπνέουμε επαρκώς, θα δούμε ότι αυτός ο οποίος δεν αναπνέει επαρκώς έχει ανάγκη από δύναμη.

Η δύναμη μπορεί να σημαίνει φόβος ή χαμηλή αυτοεκτίμηση ή ότι δεν με αγαπούν, κ.α. με αποτέλεσμα αν συνεχίζονται τέτοιες καταστάσεις να έχει έλλειψη οξυγόνου. Καταλαβαίνουμε ότι αυτός που δεν αναπνέει επαρκώς, σε κάποιο επίπεδο, είτε σωματικό, είτε συναισθηματικό, είτε ψυχικό ή πνευματικό, έχει ανάγκη από δύναμη. Αυτό βέβαια το ότι δεν αναπνέουμε δεν είναι συνειδητό γίνεται μηχανικά, το θέμα είναι να μπορέσουμε να το συνειδητοποιήσουμε και με την κατάλληλη αναπνευστική άσκηση να επαναφέρουμε την επάρκεια του οξυγόνου στον οργανισμό μας.

Όλα τα κύτταρα μας έχουν ανάγκη της σωστής οξυγόνωσης διότι χωρίς το οξυγόνο δεν είναι σε θέση να παράγουν το πολύτιμο για μας έργο τους. Η μόνιμη έλλειψη οξυγόνωσης μπορεί, πολλές φορές, να μας κάνει να νιώθουμε κουρασμένοι ή ψυχικά εξαντλημένοι χωρίς να μπορούμε να καταλάβουμε το γιατί, και με τον καιρό να παρουσιαστούν διάφορες δυσλειτουργίες σε σωματικό επίπεδο λόγω της μη σωστής αναπνοής μας. Όλοι βέβαια η διαδικασία της σωστής αναπνοής συμπεριλαμβάνει τεχνικές χαλάρωσης, αυτογνωσιακή εργασία, ψυχοθεραπευτική προσέγγιση κ.α.

Η σωστή αναπνοή εκτός του ότι μας προμηθεύει το απαραίτητο υλικό για τα κύτταρα μας έχει την δυνατότητα της χαλάρωσης και της παρατήρησης του εσωτερικού μας είναι. Το κυριότερο, παρατηρώντας το εσωτερικό μας ΕΙΝΑΙ είμαστε σε θέση να αντιλαμβανόμαστε τον προγραμματισμό που καθημερινά δεχόμαστε και που σε τελική ανάλυση είναι πρέπων να προφυλαχτούμε αν θέλουμε να έχουμε μια πιο υγιή ζωή σε όλα τα επίπεδα. Αξίζει τον κόπο να υπερβούμε τον εαυτό μας.

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει σε τι ύψη μπορείτε να πετάξετε. Ούτε και εσείς οι ίδιοι δεν θα το ξέρετε, προτού ανοίξετε τα φτερά σας. Τζον Μέισον

Δίνεται αυτή η αναπνευστική άσκηση σαν ξεκίνημα έτσι ώστε να αντιληφτούμε το πόσο μεγάλο ρόλο παίζει μια σωστή αναπνοή σε όλο μας το είναι. Ο χώρος που επιλέγουμε για την αναπνευστική άσκηση πρέπει να είναι ήσυχος και να έχουμε κλείσει τα τηλέφωνα και να ήμαστε σίγουρη ότι δεν θα ενοχληθούμε κατά τη διάρκεια της αναπνευστικής άσκησης από κανένα.

Κάθε βράδυ πριν κοιμηθούμε, ξαπλώνοντας στο κρεβάτι ανάσκελα, κάνουμε την παρακάτω αναπνευστική χαλάρωση.

Εισπνέουμε βαθιά από την μύτη γεμίζοντας την κοιλιά με αέρα και εκπνέουμε από το στόμα όλο τον αέρα. Αυτό το επαναλαμβάνουμε τρείς φορές. Μετά το τέλος της τρίτης εκπνοής κλείνουμε τα μάτια, αναπνέουμε κανονικά και παρατηρούμε νοητά τον αέρα που εισπνέουμε από την μύτη και εκπνέουμε από το στόμα, χωρίς να επεμβαίνουμε στον ρυθμό της αναπνοής μας.

Αυτή την άσκηση την πραγματοποιούμε για πέντε έως δέκα λεπτά οπωσδήποτε κάθε βράδυ και εάν μπορούμε μία με δύο φορές κατά την διάρκεια της ημέρας καθήμενος. Αυτή η άσκηση δεν ενδείκνυται κατά την οδήγηση. Σε καμία περίπτωση δεν ζορίζουμε τον εαυτό μας. Αυτή η άσκηση είναι βοηθητική μέχρι να επισκεφτούμε κάποιον ειδικό για την περίπτωση μας, σε καμία περίπτωση δεν θεωρείται ότι μπορεί να γίνει ίαση με τέτοιου είδους ασκήσεις μόνο. Παρόλα αυτά είναι πολύ βοηθητική σε πάρα πολλές περιπτώσεις που το πρόβλημα βρίσκετε σε αγχώδης καταστάσεις.